SKIPAS ONLINE
hu
Központ ZÁRVA!
Készüljön a 2024-es nyári szezonra!
Központ ZÁRVA!
Készüljön a 2024-es nyári szezonra!

Történet

MÝTO SKI & BIKE

2018 óta a Hotel Partizán**** a MÝTO SKI & BIKE üdülőhely is része Mýto pod Ďumbierom városának.

Az új tulajdonosok kezei alatt folyamatosan modernizálódik. A stílusban, melyet a központban elindítottunk, és a jövőbeli terveinket illetően Bc. Michal Kič-el beszélgettünk.

1. Hogyan alakult ki az a gondolat, hogy a Hotel Partizán**** összekapcsolódjon a Mýto pod Ďumbierom sí- és kerékpározási központtal?

Őszintén szólva, ez az ötlet sokkal korábban, az 1990-es években merült fel először. Apámat akkoriban először megkeresték, hogy érdekelne-e a TJ Mýto és a korábbi sípálya támogatása és üzemeltetése. Tárgyalások kezdődtek, de nem jutottak megállapodásra. A második alkalommal a 2011-es évben nyílt újra a vita, amikor a SKI Mýto tulajdonosa üzleti társra volt kíváncsi. Hasonló okok miatt nem tudtunk csatlakozni, mert a Hotel Partizán**** éppen a történetének legnagyobb átalakításon ment keresztül, ami sok anyagi forrást igényelt. Egyszerűen nem volt lehetőségünk másik projekt támogatására. Ahogy a mondás tartja, harmadszorra mindig sikerül. Végül 2018-ban jöttünk össze és lettünk a központ új tulajdonosai. Az elejétől fogva az volt a vágyunk, hogy a kínált szolgáltatások részeként bérelhessünk síközpontot.

2. Az indítástól kezdve számos befektetést hajtottak végre a Mýto ski & bike központban. Miket sikerült eddig megvalósítaniuk és milyen további terveik vannak?

Igen, az utolsó beruházás a SKI Mýto központban a 2007-ben megépített ülőlift beindítása volt. Azóta nem kapott jelentős beruházást és nincsenek újítások. Tudtuk, hogy sok fejlesztést kell végrehajtanunk. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Mýto ski & bike központot a 21. század síközpontjává tegyük. Eddig sikerült nekünk:

 • megépíteni az új kezdő sípályát,
 • új lifteket építeni a pálya alsó és felső részén az elhanyagolt jobb oldalon,
 • esténként síelést nyújtani a sípálya egy részén, amire látogatóink nagyon vártak,
 • kiegyenesíteni a pályát, így a régen félelemteli meredek szakasz már a múlté,
 • a legsmodernebb jegyértékesítést és új automata forgótornyokat bevezetni az osztrák Axess partnerrel való együttműködésben,
 • a hógyártást hatékonyabbá és kiterjedtebbé tenni - gyakorlatilag a hópókot hótakarítóvá fejlesztettük,
 • a víz- és elektromosságellátást korszerűsíteni, a megnövekedett energiafogyasztás miatt,
 • új jegypénztárakat építeni,
 • a lejtő alatti éttermi szolgáltatás minőségét javítani,
 • javítani a munkatársak kommunikációját a vendégekkel,
 • különböző típusú eseményeket rendezni, hogy betölthessük meghatározott jelmondatunkat: Zabava-domb
 • de legfőképpen - felépíteni egy BIKE PARKOT és így a központ végre életre kelt a nyári hónapokban is.

Ebben az évben először értékesítünk sí jegyeket online az e-üzleten keresztül, amelyen jelenleg dolgozunk. Alig várjuk az új szezon kezdetét, ami bizonyos szempontból tesztszezonnak számít majd. A megnyitást 2020. december 18-ára tervezzük, de minden az időjárástól függ. Lehetőségünk lesz minden új technikával dolgozni, amit vásároltunk. Összesen 28 hóágyú áll rendelkezésünkre, melyek közül 23 automatikus. Ez annyit jelent, hogy az időjárási körülményeket és a hómennyiséget önállóan kiértékelik és a hóágyúzáshoz hozzáigazítják. A lejtők felújítására három új hómunkagépet és egy Leica rendszert használunk a hó mélységének mérésére, hogy minden nap tökéletesen kidolgozott pályán síelhessünk. Jelenleg egy új transzformátorállomáson dolgozunk, hogy elkerüljük az energiaellátási problémákat a hóágyúk működtetése során. A baloldali fő lejtőt a jelenlegi technikával 5 nap alatt kellene behóval ellátni.

3. Mely síközpontok inspirálnak téged?

Természetesen. Műszaki szempontból a Białka Tatrzańska síközpont a Tátrafüredben (Lengyelország) biztosan. Nyáron egyértelműen az Epic Bikepark Leogang (Ausztria).
 

4. Hogyan jött létre a BIKE PARK?

Felismertük, hogy Horehronie hiányt szenved a nyári tevékenységek terén. A Horehronie Klaszter és a Horehronie Régiófejlesztési Ügynökség kollégái elkezdték a kerékpáros régió koncepcióját, és úgy döntöttünk, hogy követjük ezt a gondolatot. Figyelembe vettük a domb természeti adottságait, amely sziklák nélkül rendelkezik, megfelelő erdővel és tökéletes elhelyezkedéssel. A megvalósításban nagyon sokat segített a tanácsadó, Tomáš Vrbovský, aki nagyon támogatott minket a kezdetektől fogva. Köszönhetően neki, 3 hónapon belül sikerült elkészítenünk az első pályákat, PUMP TRACK-ot és SKILL TRAIL-t. Természetesen ezt nem lehetett volna megvalósítani a hűséges kollégáink és az új tagok, különösen Martin Kováčik lelkesedése nélkül, aki még mindig velünk dolgozik. Az volt látható, hogy személyes érdeklődésük miatt a munka simán ment és nagyon gyorsan fejlődtek.
 

5. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Egyértelműen egy kiváló egész éves központot, azaz a "szórakozás hegyét" akarunk építeni. Az új, enyhébb lejtőknek köszönhetően elérjük a tapasztalatlan síelőket is, és széles, biztonságos és tökéletesen előkészített lejtőket kínálunk a középhaladó és haladó síelők számára. Nyáron idővel tervezzük kialakítani Szlovákia egyik legjobb BIKE PARK-ját, sok látványossággal.
 

6. Mi aggaszt a legjobban?

A legjobb hóágyúk használata mellett is kedvező időjárásra van szükségünk. Továbbá reméljük, hogy nem ismétlődik meg már a 2020. évi márciusi helyzet, amikor előzetesen be kellett zárni a központot és be kellett fejezni a szezont.